‘Protheseverspringer’ mag niet naar EK atletiek

Standaard

media_xll_2403592
In Duitsland is grote beroering ontstaan over ‘Prothesen-Springer’ Markus Rehm. De verspringer die zijn rechteronderbeen moest laten amputeren en met een prothese springt, overvleugelde afgelopen weekend op het Duits kampioenschap zijn niet-paralympische concurrenten.

Met 8,24 meter werd hij zelfs Duits kampioen (zie onderstaande video) en voldeed ruimschoots aan de EK-limiet. Toch mag hij niet naar het EK atletiek van half augustus in Zürich.

Markus Rehm (25) uit Leverkusen werd door de Duitse atletiekbond echter niet gekozen in de 93-koppige EK-selectie. ‘Er blijft twijfel bestaan of sprongen met een beenprothese vergelijkbaar zijn met ‘natuurlijke’ sprongen. Daarom hebben wij besloten Rehm niet te selecteren voor Zürich’, zegt bondsvoorzitter Clemens Prokop.

Primeur
Rehm, die de paralympische titel pakte in 2012, schreef vorig weekend geschiedenis door in Ulm als allereerste verspringer met een handicap de Duitse titel te veroveren bij de niet-gehandicapte atleten. Toen al ontstond controverse over een eventueel voordeel van Rehm. Nu heeft de Duitse atletiekebond (DLV) de knoop doorgehakt. Hij mag dus niet naar het EK.
Dit tot onvrede van de verspringer zelf en de Duitse paralympische bond. ‘Heel jammer en teleurstellend’, aldus Rehm, die juridische stappen overweegt.

De Duitse ‘prothesespringer’ bleef overigens ruim 70 centimeter verwijderd van het wereldrecord, dat al sinds 1991 met 8,95 meter op naam staat van de Amerikaan Mike Powell.

Bron: http://www.ad.nl/ad/nl/1802/Atletiek/article/detail/3706237/2014/07/30/Protheseverspringer-mag-niet-naar-EK-atletiek.dhtml

Advertenties