In gesprek met een ervaringsdeskundige

Standaard

Vrijdag 17 april had ik een afspraak in Den Haag met ervaringsdeskundige Donald H. Donald is een jongen die ik via via op Facebook heb kunnen benaderen. Donald heeft een onderbeen prothese. Hij is namelijk geboren met een afwijking aan zijn been. Zijn ene been is een stuk korter, dunner en zwakker dan zijn andere. Zijn been is dus niet geamputeerd waardoor hij geen stomp heeft maar een voet.
Donald ervaart veel onbegrip als het gaan om hoe hij er uit ziet. Doordat hij met zijn been sleept kijken veel mensen hem aan op straat. Hij vind het vreselijk maar houd zich groot en doet alsof het hem weinig interesseert. Als mensen staren kijkt hij ze gewoon terug boos aan. Door de jaren heen heeft hij een dikke huid ontwikkeld. Hij heeft al 3 jaar een vriendin die hij al zo’n 8 jaar kent. Zij accepteert hem helemaal zoals hij is, maar zelf is hij wel eens bang dat ze zich schaamt tegenover haar vriendinnen. Hun relatie is goed, ondanks dat ze helemaal in Arnhem woont. Toch geeft de prothese ook wel eens obstakels in de relatie. Zijn vriendin houd namelijk ontzettend veel van het zwembad en van het strand. Voor Donald is dit een heel groot probleem. Want Donald gaan elke confrontatie uit de weg als het gaat om zijn benen. Hij draagt nooit korte broeken en is al helemaal niet te vinden in de buurt van het water. Zijn leven word daarom erg beïnvloed door zijn prothese.
Het grootste probleem waar Donald nu tegen aan loopt, is dat hij nog geen goede prothese heeft kunnen vinden die bij zijn handicap aansluit. Hierdoor sleept hij nog altijd met zijn been en trekt dit veel bekijks uit zijn omgeving. Hij verteld me dat hij zelfs ooit een keer een blanke voet heeft gekregen bij het aanschaffen van een nieuwe prothese. Een voet waar hij zichzelf totaal niet mee kan identificeren omdat hij zelf een bruine huidskleur heeft. Gek genoeg heeft Donald nooit overwogen om een design prothese te nemen. Omdat Donald sport coach/instructeur is heeft hij wel kennis van de technische mogelijkheden bij een sport prothese. Toch is hij vrijwel niet bekend met de design protheses die tegenwoordig ontworpen worden. Het staat zo ver van zijn bed dat in ons gesprek hij vooral blijft hameren op het gebrek aan kwaliteit van de huidige protheses die op dit moment veel worden aangeboden.
Donald wil dolgraag een goede, degelijke en vooral realistische prothese die de aandacht weg haalt van zijn been. Wanneer ik hem vertel dat uit onderzoek is gebleken dat een realistische protheses de omgeving juist afschrikken en meer aandacht krijgen is hij erg verontwaardigd. Hij verteld me dat hij het nog nooit zo had bekeken, maar dat de stap naar een opvallende en onderscheidende design prothese voor hem nog veel te groot is. Hij heeft vooral het idee dat zijn omgeving een bijzondere prothese niet zullen waarderen of accepteren. Het imago van een prothese is zo negatief dat hij het in alle opzichten liever zou willen verstoppen. Toch merk ik aan hem dat hij het aller liefst zou willen dat mensen op een andere manier naar zijn been zouden gaan kijken. Dat was het moment voor de volgende test.

Ik vroeg Donald waar hij aan moest denken wanneer hij nu naar zijn prothese keek. Ik vroeg hem te kiezen tussen telkens twee tegenovergestelde visuele begrippen. Daarna vroeg ik hem opnieuw te kiezen, maar dan met wat hij zou willen denken en zou willen dat zijn omgeving er over zou denken. Hij koos bij deze opdracht voor:

Donker of licht

 1. Donker
 2. Donker
  Licht of zwaar
 1. Licht gewicht
 2. Licht gewicht
  Onzichtbaar of aanwezig
 1. Onzichtbaar
 2. Aanwezig
  Exclusief of massa
 1. Exclusief
 2. Exclusief
  Natuurlijk of kunstmatig
 1. Kunstmatig
 2. Kunstmatig
  Binnen of buiten
 1. Binnen
 2. Buiten
  Aantrekkelijk of afstandelijk
 1. Aantrekkelijk
 2. Aantrekkelijk
  Willekeurig of patroon
 1. Patroon
 2. Willekeurig
  Anders of gewoon
 1. Gewoon
 2. Gewoon
  Luidruchtig of stil
 1. Stil
 2. Stil
  Oppervlakkig of inhoudelijk
 1. Oppervlakkig
 2. Inhoudelijk
  Krachtig of kwetsbaar
 1. Krachtig
 2. Krachtig
  Beroemd of onbekend
 1. Beroemd
 2. Beroemd
  Zomer of winter
 1. Zomer
 2. Winter
  Sport of vrijetijd
 1. Sport
 2. Vrijetijd
  Hulpmiddel of accessoires
 1. Hulpmiddel
 2. Hulpmiddel
  Elegant of lomp
 1. Elegant
 2. LompStoer of stom
 1. Stoer
 2. Stom
  Dapper of veilig
 1. Dapper
 2. Dapper
  Techniek of design
 1. Techniek
 2. Techniek
  Per ongeluk of expres
 1. Per ongeluk
 2. Expres
  Tussen de twee opdrachten in vroeg ik hem het imago te beschrijven die een prothese vandaag de dag volgens hem draagt. Die kernwoorden heb ik vervolgens in een moodboard verwerkt:
  Imago Moodboard (prothesedrager)
  Na al deze opdrachten vroeg ik welk imago hij zou willen dat een prothese zou krijgen. Ook die heb ik in een moodboard verwerkt:
  Imago Moodboard (prothesedrager)2Tijdens mijn gesprek met Donald kwam ik er achter dat de prothese broodnodig een re-branding kan gebruiken. Donald gaf namelijk ook aan dat hij het erg storend vind dat alle protheses nu nog het zelfde heetten. Terwijl een bril (een orthese) de naam bril toegewezen heeft gekregen. Maar een been prothese nog altijd weg valt tussen alle andere protheses. Elke handicap staat voor iets anders. Voor Donald zou het een pree zijn als zijn onderbeen prothese een andere naam krijgt, waardoor hij niet elke keer opnieuw hoeft uit te leggen wat hij heeft. Maar het met één woord duidelijk is. Hij heeft zelf aan dat hij dit ‘etiket’ als een belangrijke onderscheiding ziet, die de beeldvorming van deze brede benaming kan doorbreken.

Voor mijn eindwerk vind ik het dan ook erg interessant om de herpositionering van dit product te onderzoeken. Door een nieuwe naam en een nieuw imago te ontwikkelen voor een vernieuwd concept voor protheses.

Advertenties