Station Talk – Geert-Jan Hobijn

Standaard

2589706

Afgelopen dinsdag ging ik naar de Station Talk van Geert-Jan Hobijn. Geert-Jan is een geluidskunstenaar, afgestudeerd aan de Rijksakademie in Amsterdam en richtte in 2000 het platform Staalplaat Soundsystem op. Via Staalplaat Soundsystem werkt hij, vaak samen met anderen, aan zeer uiteenlopende, telkens unieke geluidsprojecten. Doormiddel van random objecten en kleine technieken creëert hij geluiden die per ruimte worden afgestemd op de akoestiek. Elke ruimte krijgt dan ook een andere betekenis en daarom zal hij nooit zijn installatie ergens anders hergebruiken. Opvallend aan zijn werk, is dat ieder werk een experiment is. Dit experiment kan volgens hem dus ook falen, omdat het hierbij niet gaat om een mooi geluid, maar je zou het beter kunnen benoemen als een ‘integrerend’ geluid. Omdat het hierbij dus gaat om een mening, kan iedereen zijn eigen visie ontwikkelen over zijn werk.
Voor mij het meest inspirerende deel van zijn verhaal, ging over hoe hij placebo’s wilde toepassen op deelnemers die een bepaalde geluidsbeleving aangingen. Deze installatie had hij al eerder toegepast, maar voor hem was het niet een herhaling van deze installatie maar een nieuw experiment waarin hij met de toevoeging van placebo’s iemand nog meer kan laten ervaren dat hij zonder al deed. Doordat de deelnemers gaan geloven dat de situatie verergerd zal worden door deze medicijnen, zal dit ook gebeuren.
Ik vind het een interessant gegeven dat je op die manier mensen kunt manipuleren, door ze in zoiets te laten geloven. Zou je hiermee ook sociaal gedrag kunnen manipuleren?

Advertenties