Openbare lezing – Beyond Social

Standaard

Mail-bijlage

Afgelopen donderdag ging ik naar de openbare lezing gehouden door guerrilla kunstenaars Maarten en Naatjeh en van het Tsjechische collectief Ztohoven. Met een groep jongeren creëren guerrilla pranks/hacks in de openbare ruimte, om mensen aan het denken te zetten over wat je wel en niet kunt maken. Ze zetten vraagtekens om mensen aan het denken te zetten over een bepaald onderwerp en discussie op gang te brengen. In hun projecten is de ‘user’ ook de ‘producer’, omdat ze onderdeel zijn van hun project (content). Doordat de gebruiker invloed heeft op het resultaat, zou je het een experiment kunnen noemen dat vooraf niet vast te stellen is. Ze weten dus nooit waar het eindigt.

obcanK_morf-374x349-2
Eén van de werken die ze bespraken in dit college was het ‘Citizen K. – Identity Swap’ . Hier maakte ze van verschillende personen een portretfoto, en mixte deze vervolgens met elkaar. Zo werden de neuzen, oren, ogen, wenkbrauwen, monden en haren door elkaar gehaald, waardoor 12 verschillende identiteiten ontstonden. Vervolgens gebruikte ze deze portretten in 10 verschillende identiteitskaarten, waarmee ze verschillende activiteiten deden. Zo kwamen de namen en identiteitskaarten niet overeen met de persoon en reisden ze over de wereld met een valse identiteit. Ook trouwende er een aantal met een valse identiteit. Zo was de getrouwde persoon niet de persoon die op het altaar had gestaan. Dit ging een hele tijd goed, maar net zoals bij veel van hun projecten kwamen ze ook hierbij in aanraking met de politie.

De Identity Swap heeft me in mijn onderzoek erg geïnspireerd. Unthercover hacking staat namelijk erg in verband met het eerlijk durven zijn naar je omgeving. Wanneer je niet eerlijk ben durf je eigenlijk niet jezelf te zijn en niet je echte jij te laten zien. Je bewerkt je buitenkant om niet je binnenkant te hoeven laten zien. Omdat je misschien iets te verbergen hebt, niet het lef hebt of omdat je gewoon onzeker bent. Anonimiteit kan de drempel verkleinen om eerlijk te zijn. Dit geeft je veiligheid. Waardoor je je misschien meer op je gemak voelt. Een andere identiteit stelen of creëren zodat je kunt zijn wie je wilt zijn. Misschien ben je dan wel oneerlijk om juist eerlijk te kunnen zijn. Oneerlijk omdat je niet je eigen identiteit gebruikt en eerlijk omdat je dan wel het lef hebt om iets uit te spreken?

Advertenties