Lezing: ‘Intellectueel Eigendom en Licenties’, door Tinga Kleefman

Standaard

Foto 13-10-14 12 55 44 PM
Maandag ging ik naar een open college op het WDKA over eigendom en licenties
, gegeven door advocate Tinga Kleefman. Hierin besprak ze verschillende probleemsituaties (o.a. de IKEA hackers op Facebook) waarin alle IE rechten behandeld werden zoals de: auteurs-, merk-, model-, octrooi-, handelsnaam-, domeinnaam-, databank- en portretrecht. Een erg interessante college die goed aansluit bij de minor hacking, maar waarvan deze kennis ook in de toekomst goed van pas kan komen. Zo werden er veel dingen besproken waar ik totaal nog geen weet van had.
Zoals wanneer je een foto gebruikt en die bewerkt of overtrekt en voor een commercieel doeleinde gebruikt (bijvoorbeeld Obama met de illustratie ‘hope’), moet je hier auteursrecht over betalen. Je mag niet zomaar het zelfde beeld namaken, omdat dit gezien wordt als een veelvoudiging. Of je nou iets ziet en iets na tekenend of het kopieert, de persoon die het origineel heeft gemaakt heeft de rechten.
Wat ook een bijzondere ontdekking is, is dat de rechten van het werk van de WDKA student bij de school ligt. De school denkt namelijk dat wanneer wij iets hebben bedacht of gemaakt, wij gestuurd zijn door een docent dus het idee niet van ons zelf is maar dat van de docent. Daarom is ons werk niet ons eigendom, maar rechtelijk eigendom van de school in de gehele loop van je studie…

Advertenties